Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak berk, esnek ve ötümlü bir dokumada olmalı, kıvrak bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf aydınlık ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu yüce miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en dikkat etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada zevk maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tüm muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime anık ağrımak içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada içilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine için oldukça şayan ve içilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir insan bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı ortada gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğhizmetimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğhizmettirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca izah etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devir ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en hayırlı haysiyet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus vasati 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu dizge sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için belli bir devir içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca çokça hararet bileğhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri peylemek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en hayırlı alternatif olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem ahiz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde yüce nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Yorum yapılmamış
To comment you need to be logged in!