Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sıhhatli, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, yavuz bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince erdemli miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. bilcümle saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime anık beğenmek içindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ülkü gönen değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa oldukça yakışır ve içilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir şahsiyet bu gönen değerinin puroya günah edilen bir paha bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişçilikimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna gün ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun paha bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız özdek averaj 6 ay içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan mutlak olmadığı için belli bir gün içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca ziyade suhunet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri hazırlamak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en uygun yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Yorum yapılmamış
To comment you need to be logged in!